Divožienky

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Warsaw City [floriana]

...prežívam v ďalekom svete...
Tak tentoraz sa opäť po dlhom čase ozýva Floriana. A nie len tak z hocikade, rovno z hlavného mesta Poľska - Varšavy. Varšava je krásne mesto s množstvom pamiatok, ku ktorým neodmysliteľne patrí štvrť Staré mesto, Barbakan, Lazienki Park, Zoo a iné. Je tu množstvo nákupných centier s obchodmi v ktorých by som dokázala stráviť hádam aj celý svoj život. Tiež patrí medzi najdôležitejšie vzdelávacie strediská v Poľsku so štyrmi dôležitými univerzitami a viac ako 62 menšími školami vyššieho vzdelania. 

Až sa hanbím, že som sa dlho neozvala a tým si nesplnila svoju divožienkovskú povinnosť, a tak vám aspoň teraz opíšem ako si tu žijem...
Prišla som koncom septembra a odvtedy si tu prežívam/užívam ako sa len dá. S angličtinou sa pasujem každý deň a teraz už začala aj škola, takže nehrozí vyhnúť sa jej. Hádam sa na mňa dačo nalepí, a vo februári keď budem odchádzať si poviem, že to naozaj malo zmysel byť tu.

Dormitory: nábytok nový, izba menšia ale super, internet zadarmo.. no čo viac si priať?? Hmm.. viem.. inú spolubývajúcu.. :) ako jedna je v pohodičke, spolužiačka Lia z Nitry, bez nej by som bola hotová. Ale druhá? No Polka, čo vám poviem. Každý deň používa vetu, ktorá sa začína „Can I borrow your...??“  celé zle. Rada komunikuje, ale hlavne keď sa ráno zobudíte po párty, čo nie je najvhodnejší čas. Alebo keď s niekým telefonujete cez skype tak jej obľúbená veta „What did you say about me??“ alebo podobné kravinky.. teda komunikácia medzi nami je niekedy dosť komplikovaná keďže po poľsky jej veľmi nerozumieme a má často problémy s angličtinou. Napríklad doteraz sme neprišli na to čo myslela vetou „Did you went somewhere in Slovak??“

School: tú máme v jednom campuse ako aj naše intráky, takže v tej zime ideme tak cca 5 minút, aj keď aj to je niekedy dosť. O vyučovaní nemôžem veľa písať, pretože prvé dva týždne boli o spoznávaní sa a vyberaní si predmetov, ale tento týždeň už začínajú aj prednášky a horšie časy.. no v angličtine samozrejme. Pozitívom je, že skúšky budú poväčšine nejaký projekt, prezentácia, alebo test z ktorého musím mať minimálne 19%, so what´s the problem?? :)

Parties: každú chvíľu mi na facebooku vybehne pozvánka na nejaké akcie.. sú organizované skupinou ESN Erasmus, aby sme spoznali ľudí, lepšie zapadli a komunikovali medzi sebou v angličtine. Ako ono to je v pohode, ale iba raz za čas. Pivo minimálne za 2 eurá.. trochu veľký luxus. Ale kluby sú fajn, hudba všetkých žánrov, len si treba vybrať tú správnu akciu a tých správnych ľudí. Vstup je okolo 10 zl čo je v prepočte asi 2,5 eur a konzumné v tom nie je. K tomu pridajme nejaký ten alkohol pre lepšiu zábavu a peňaženka je zase o niečo ľahšia.

Turkish people: je nás tu 90 erasmákov, ale väčšinu tvoria Turci. Keď som prvýkrát zazrela Turkov, pomyslela som si, že s týmito teda nebudem chcieť mať nič spoločné. Nuž, opak sa stal pravdou. Spoznala som úplne perfektné baby, s ktorými je sranda a sú strašne milé a nápomocné. Chalani sú gentlemani, zlatí a zábavní. Dobre, nevravím, že úplne všetci, lebo všade sa nájdu nejaké výnimky, ale veľká väčšina z nich áno. Tak napríklad jednej babe som pochválila šatku, lebo ju mala ozaj nádhernú a ona mi ju darovala, iná pre nás zase spravila typickú tureckú kávu s tureckými delights :)) a to vraj Turci radšej pijú čaj ako kávu lebo káva je pre nich drahá. Ale Turci naozaj nie sú takí strašní ako sa o nich hovorí.

Posledný víkend som bola v Gdansku pozrieť more. Stálo to za to, cesta tam 9 hodín, ale v noci, takže sme polovicu cesty prespali. Okukli sme more, mesto, prespali v hosteli a na druhý deň sme sa vrátili opäť do Varšavy. Samozrejme cestou sme si dali pravý turecký obed, či skôr večeru. Kebab sme zapíjali ayranom (čerstvý biely jogurt) a zajedli skvelou baklavou a kadayifom, čo sú perfektné turecké zákusky.

A takto si tu žijem už tri týždne a dúfam, že tu budem dlho spokojná. Je pravda, chýba mi množstvo ľudí, ale je tu iný život, iní ľudia, iný jazyk, ... Divožienky I miss you so much, ale teším sa na Vianoce keď sa stretneme a potom v novom roku vám poukazujem celé Warsaw City :)) Love you !!!

O nás divožienkach | stály odkaz

Komentáre

  1. baklavaaaaaaaaaa
    zavidim ti mila floriana, ale uz sa tesim ked pojdem prepadnut tuto polsku metropolu a spravime typicky divozienkovsky bordel:D:D:D
    publikované: 20.10.2010 14:00:57 | autor: trill (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. undomiel
    tak florianka zlata mila, tomu ver ze aj ty nam chybas, ved klebety nemame, neviem kto s kym kde co preco ...och tesim na vianoce a este viac do varsavyyyy
    publikované: 20.10.2010 14:17:51 | autor: aaaaaaaaa (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014